schoolbiologen seizoenen

Natuur en klimaatverandering

De natuur in Nederland is de laatste jaren sterk aan het veranderen. Het groeiseizoen duurt steeds langer omdat de lente steeds eerder begint en de herfst later ophoudt. De winterperiode wordt daardoor steeds korter. Door de hogere temperaturen verschijnen in ons land steeds meer dieren en planten die vroeger alleen in België en Frankrijk konden overleven. Voorbeelden van nieuwe soorten zijn de tijgerspin en de vuurlibel. Nederland was vroeger gewoon te koud. Deze veranderingen in de natuur worden veroorzaakt door het veranderende klimaat.

Wereldwijd stijgt de temperatuur en verandert de hoeveelheid regen die valt. Ook in Nederland is het klimaat aan het veranderen. De gemiddelde jaartemperatuur is de laatste 20 jaar met ongeveer 1,5 graden Celsius gestegen. Dit lijkt niet veel maar is het wel. De gemiddelde temperatuur die we de afgelopen jaar in Nederland hadden is vergelijkbaar met de temperatuur in Lyon, Zuid Frankrijk maar dan 30 jaar geleden. Lyon ligt ongeveer 600 kilometer naar het zuiden.
De natuurwaarnemingen van de Schoolbiologen worden gebruikt om het effect van klimaatverandering op de lengte van het groeiseizoen te onderzoeken.

 

Tijgerspin Tijgerspin (Foto: Arnold van Vliet).

Laatste waarnemingen

Beuk

Bladontplooiing halverwege

Wageningen Universiteit

meer details

Fluitenkruid

Volle bloei

Wageningen Universiteit

meer details

Meidoorn

Volle bloei

Wageningen Universiteit

meer details

Meidoorn

Volledige bladontplooiing

Wageningen Universiteit

meer details

Foto’s laatste waarnemingen

Beuk - Bladontplooiing halverwege
Fluitenkruid - Volle bloei
Meidoorn - Volle bloei
Meidoorn - Volledige bladontplooiing
Els - Volledige bladontplooiing
Eik - Volledige bladontplooiing
alle foto’s